Onze-Lieve-Vrouwkerk

Op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in het stadscentrum van Sint-Niklaas vestigde een koppel slechtvalken zich in 2014 in een vierkante holte achter de wijzerplaat, georiënteerd naar het zuidwesten. Er werden twee eieren gelegd maar die kwamen nooit uit. Er wordt vermoed dat de temperatuur in de enge nestholte – door de rechtstreekse zon – vaak te hoog was als gevolg van de verkeerde oriëntatie. Een andere mogelijkheid is dat het mannetje nog niet geslachtsrijp was. Gewoonlijk zijn slechtvalken pas in het derde kalenderjaar geslachtsrijp, hoewel af en toe wordt waargenomen dat een van de partners van een broedpaar nog het onvolwassen kleed draagt.

Naar aanleiding van het mislukken van dit broedsel, stelden Vogelbescherming Vlaanderen en het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels het stadsbestuur van Sint-Niklaas voor om een speciale nestkast op de toren van de kerk te plaatsen. Er kwam snel groen licht en dus kon de plaatsing van de kast al gebeuren op 18 mei 2014 ter gelegenheid van de ‘Dag van het Park’. Enkele weken nadat de kast geplaatst was, werden de volwassen vogels reeds bij de nieuwe nestgelegenheid gezien.

Het broedpaar in Sint-Niklaas had vier eieren. Dat werd vastgesteld tijdens een nestkastcontrole op 15 april 2015. De schaal van twee eieren vertoonde toen al kleine barstjes. Uiteindelijk werden slechts drie eieren met succes uitgebroed. Op 7 mei werden drie flink uit de kluiten gewassen kuikens door een medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen uitgerust met twee pootringen zodat ze in hun verdere leven kunnen worden gevolgd.

 

 

 
voortplanting
De slechtvalk
De slechtvalk
Uitgestorven
Uitgestorven
Comeback
Comeback
Nestkasten in de stad
Nestkasten in de stad
Jachtmethoden en voedsel
Jachtmethoden en voedsel
voortplanting
Voortplanting
Ring als identiteitskaart
Ring als identiteitskaart
Onze-Lieve-Vrouwkerk
Onze-Lieve-Vrouwkerk
Camera's
Camera's
Cijfers
Cijfers
Archiefbeeld
Archiefbeeld
Home
Home
Een project van Vogelbescherming Vlaanderen met de steun van en in samenwerking met:

F.I.R.
Sint-Niklaas
prospector
Ribbink
Vogelbescherming